Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

tojsouveci

5. 1. 2011 13:56
Vše

Vše začalo tím, že někdo nazval teplo ze žárovek "odpadním teplem". Jinak řečeno si topením vyráběl to užitečné a zároveň z bytu odvětrával to odpadní - vyráběné žárovkami. No a další si ho vzali za příklad a začali to dělat podobně. No a jelikož ji začalo vadit, že odpad vyhazují do odpadu, tak vymysleli takzvanou "úsporku", která je dražší, výrobně i likvidačně daleko nároičnější a tudíž zatěžující životní prostředí. Ale s tím nebyli spokojeni, jelikož jejich nadšení nesdíleli ostatní. Obrátili se tudíž na své kamarády do Bruselu, kteří vládli takovou mocí, že dokázali prodej "úsporek" zajistit i přes nechuť kupujících tím, že zakázali prodej těch obyčejných žárovek. Postupně donutí všechny lidi, aby svítili těmi "úspornými" a chybějící teplo ze žárovek (odborníky nazývané odpadním) vyrobili pomocí zvýšeného výkonu topidel.

Takový Kocourkov, že? ;-D

0 0
možnosti
R

repulsive

5. 1. 2011 13:59
Re: Vše

za parné letní noci byste tak hloupý příspěvek asi nenapsal..

0 0
možnosti
PF

wotomtoje.

5. 1. 2011 13:54
Taky se mi nelíbí zákazy obyčejných žárovek, ale

o jakém ponurém světlu se to tady píše? Doma používám úsporky už pár let a světla mám dost a v restauracích je taky dost, i když nechápu, na co je potřeba hromadu světla v baru nebo hospodě? Připadá mi to, jako by dneska bylo moderní házet vše špatný zase na šetřivý žárovky.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

5. 1. 2011 14:00
Re: Taky se mi nelíbí zákazy obyčejných žárovek, ale

Tak každý má samozřejmě jinou potřebu světla. Někdo se dívá na TV s rozsvíceným světlem, jiný se zhasnutým apod. Vám možná to světlo stačí, ale kdybyste si tam dal dnes klasickou žárovku, tak by ho s velkou pravděpodobností bylo více. Možná by vám vadilo, možná ne.

Ale tady nejde o to zda používat úsporky, či ne. Tady jde o to, že by každý měl mít právo si vybrat a ne k tomu být donucen nějakým předpisem. Kdyby vám dodávali, el. energii zadarmo, tak je to samozřejmě něco jiného, ale vy si tu energii platíte. A to, jak s ní naložíte, zda  s ní budtete víc topit nebo svítit by měla být jen a pouze vaše věc.

0 0
možnosti
HB

neverleft

5. 1. 2011 13:46
jo evropske unii muzem podekovat za to

ze u nas hitachi zrusil vyrobu plazmovych televizi. stacilo jen uverejnit, ze spotreba elektriny jednoho televizoru nesmi prekrocit urcitou hranici. No a jelikoz to plazmovky nesplnuji tak se da predpokladat, ze hitachi tezko proda nejakou tv v evrope. takze do budoucna pouze s LCD:-/

0 0
možnosti
FV

Beter

5. 1. 2011 14:06
Re: jo evropske unii muzem podekovat za to

Nebyla to Hitachi, ale LG Philips, nevyrábětl plazmy, ale CRT, výrobu nezrušil, ale výroba zkrachovala, plazma to splňuje a nikoliv nesplňuje, do budoucna i lcd, i plazma (ele kdo ví). Ale jinak máte úplnou pravdu.

0 0
možnosti
V

vera54

5. 1. 2011 13:38
Veřejné osvětlení – umíráčkové osvětlení

Přidám poznámku k veřejnému osvětlení, které je vinou úsporných žárovek nedostatečné a tím životu nebezpečné, zejména v odpolední špičce v podzimním a zimním období. Bydlím v Praze na Petřinách, po hlavní ulici jezdí jak tramvaje tak auta. Osvětlení přechodů pro chodce je mizerné a nebezpečné jak pro chodce tak řidiče. Lampy veřejného osvětlení, respektive jejich rozmístění a výška, byly dříve projektovány na normální žárovky. Ty ale byly vyměněny za úsporné,  které nemají srovnatelnou výkonnost a „dosvit“, takže viditelnost se tím velmi podstatně zhoršila. Letošní zima je bohatá na sníh, takže pokud leží sníh na zemi a od něj se odráží to umíráčkové osvětlení, tak je trochu víc vidět než bez sněhu. Kdo nám ale zaručí, že každou zimu bude dostatek sněhu, abychom viděli ne cestu? Než napadl sníh, tak byla osoba na přechodu pro chodce vidět až v posledním okamžiku. A do toho ještě ty tramvaje, které mají přednost přechod nepřechod….

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

5. 1. 2011 13:42
Re: Veřejné osvětlení – umíráčkové osvětlení

u nás na Moravě osvětlujeme přechody sólo silnějšími výbojkami

0 0
možnosti
J

Juristic007

5. 1. 2011 13:34
p.Fajmont a rádio Jerevan

ano pan Fajmont je velký euroskeptik, což mu ovšem nebrání v tom, sedět na teplém místečku v Bruselu, potažmo Štrasburku a psát blogy na idnes.

Jakožto učenlivý žák Uko Ješity z Hradu vytvoří problém tak, že někoho onálepkuje v rozporu s realitou /...MFD nepíše o europoslancích.../, a pak je vehementně proti

Jestli to není spíše tím, že pan F a jemu podobní za celou dobu svého působení nevyprodukovali nic, co by bylo zaznamenáníhodné. A teď ke klasickým žárovkám: problém je, že klasické žárovky jsou dělané na 220W, síť je ovšem na 230W a ještě je přípustná 10% odchylka - proto klasické žárovky tak praskají. Takže ano, stojí 10 korun ale měníte je jednou za měsíc.

Pak je opravdu lepší investovat do žárovek za 300 Kč / lez čekat, že cena půjde dolů/ a mít záruku 5 let /Philips/.

A prodávat žárovky jako zdroje tepla nelze, prototože na podobné nejsou homologované - proto také český prodejce svůj e-shop musel zavřít, stejně tak i ten německý.

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

5. 1. 2011 13:41
Re: p.Fajmont a rádio Jerevan

ehmm žárovky jsou vyráběny na 230V už drahně let, pokud jste si koupil v posledních letech žárovku na 220 Vtak jstze naletěl obchodníkovi co skoupil neprodejné zásoby odchylka je opravdu 10 procent ovšem ta odchylka smí trvat pouze 5 procent sledovaného času, jako období se používá týden

0 0
možnosti
RK

semelik

5. 1. 2011 13:21
byl to Němec, který začal nedávno prodávat "tepelné koule"

tedy klasické žárovky, jejichž účinnost při výrobě světla je opravdu dost malá, leč při výrobě TEPLA jsou velmi efektivní.

A je vymalováno.

Jenom bych předpokládal, že na takovou úžasnou myšlenku přijde spíš Švejkův potomek.

0 0
možnosti
PH

picky

5. 1. 2011 13:25
Re: byl to Němec, který začal nedávno prodávat "tepelné koule"

Třeba to je Švejkův potomek! Z literatury víme, že byl sexuálně aktivní a to dle jeho sdělení když byl v posteli s jednou dívčinou a posluhovačka se tak lekla, že mu opařila záda. ;-D

0 0
možnosti
R

repulsive

5. 1. 2011 13:21
částečný nesouhlas

pochybuji o tom, že člověk obecný měl o neefektivitě klasických žárovek ponětí, ale zakazovat je (nebo teploměry) je hloupost. žárovky se dají šikovně použít jako topná tělesa.

0 0
možnosti
DP

Hawk

5. 1. 2011 13:17
rada...

Dobrý den,

Doma jsme to vyřešili s manželkou tak, že jsme si koupili úsporné žárovky philips,

které mají jednak "teplé světlo" (jako klasická žárovka), "rychlé zapínaní" zapnou se opravdu okamžitě a svítí jak 150W žárovka s příkonem 25W. Ano stojí jedna 350,- ale životnost by se měla pohybovat kolem 10 let. Jinými slovy, nekoupil bych si už normální žárovku, protože nevidím důvod proč. Ano, pořizovací náklady těchto úsporných žárocek jsou vyšší, ale určitě se Vám peníze vrátí na menších účtech za elektrickou energii.

0 0
možnosti
PH

picky

5. 1. 2011 13:18
Re: rada...

Tak sem za 10 let písněte, jak to s životností žárovky a její svítivostí dopadlo. Obávám se, že již po roce intenzivního používání budete zklamán. Ale mohu se mýlit.

0 0
možnosti
L

lemur1

5. 1. 2011 13:12
Diktát EU

A bude hůř, pravda. K úsporným žárovkám chci říci jedno-jsou nekvalitním a drahým zdrojem světla. Vlnová délka by měla být garantována po celou dobu jejich životnosti. Silně pochybuji že jsou s to vydávat zdraví neškodlivé světlo déle jak šest měsíců. Klasická žárovka vydává barevné složky stejně konstantní po celou dobu svého"života". Barevné spektrum závisí jen na výkonu žárovky-ideální 100 nebo 200W. Zářivky či žárovky aby dosáhly určité kvality, musí obsahovat náplně, které pomáhají toto spektrum vytvořit. Tyto náplně však již po několika málo měsících ztrácí účinnost a pak nezbývá než koupit novou speciální "úspornou" vychytávku. Běžné úsporky cenově od 200 kč by měly být kombinovány právě s dosti výkonnými žárovkami či výbojkami aby se zabránilo škodlivým účinkům na nejen lidský organismus. V kauze likvidace žárovek jde jen o kšeft, nikoli o skutečné úspory. Ale , to nic, jsme přece zvyklí přijímat lži jako jedinou možnou pravdu,

0 0
možnosti
MB

kuttna

5. 1. 2011 13:18
Re: Diktát EU

Závidím Vám váš zrak. To, co je na hranici měřitelnosti přístrojů, Vy vidíte svýma očima.

Řekl bych, že v příspěvku máte trochu zmatky - jak souvisí barevné spektrum s výkonem žárovky? Nesouvisí spíše s teplotou vlákna? Jaký máte názor na halogenové vs. obyčejné žárovky?

Doporučuji přečíst si argumenty zastánců svíček a petrolejek před sto lety, když začínaly žárovky. Dneska nám připadají směšné, ale celá ta situace je poučná.

0 0
možnosti
MM

moganek

5. 1. 2011 12:58
Ať si to vyřeší TRH sám

Podle mě je největší problém v tom, že firmám někdo jen tak nařídí, že už nesmí vyrábět, nabízet a prodávat nějaký typ výrobku a spotřebitelům se zakáže poptávat a kupovat tyto výrobky. Místo toho příjde nařízení, že se musí vyrábět, prodávat a kupovat jen TYTO námi schválené výrobky. Kde to jsme proboha? Pokud nebude mezi lidmi dostatečná poptávka po normálních žárovkách a budou vyžadovat jen úsporné, firmy přejdou na jejich výrobu a prodej automaticky. Nehorázné zásahy státu (tím spíše EK, čili nikým nevolených úředníků) do života lidí mě prostě děsí. Proč má pořád někdo pocit, že instituce je chytřejší než TRH samotný??? Aaach joooo

0 0
možnosti
LS

Lesní sběř

5. 1. 2011 13:09
Re: Ať si to vyřeší TRH sám

Protože v některých případech TRH katastrofálně selhává. V plné nahotě se to ukázalo počátkem devadesátých let, kdy byly zrušeny tvrdé bolševické potravinářské normy a výrobci zareagovali zcela tržně: zavedli masné výrobky bez masa, mléko bez mléčného tuku a chleba plesnivějící do druhého dne.

Ale ano, v některých případech TRH skutečně vyřeší vše. Stačí dotyčného pořádně chytit pod bradou a prudce TRHNOUT směrem do strany. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.