Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MD

jsem pohodlny

6. 1. 2011 8:27
Neschází

Ne, světlo z žárovek mi neschází. Stejně jako mi neschází megnetofon, jehličkové tiskárny, auta bez katalyzátoru, videorekordéry a Didaktik Gama (i když ten trochu jo).

0 0
možnosti
EK

Deleter

6. 1. 2011 9:24
Re: Neschází

To máte kliku, já si na to nechutné světlo zářivek s čarovým spektrem ne a ne zvyknout.

0 0
možnosti
JK

Kohi007

6. 1. 2011 2:04
Jako bych slysel pana Prezidenta :)

Myslim, ze naporosto stejna (a podle me spravna) slova rikal i pan Klaus uz pred lety .... Mne je celkem jedno (alespon zatim) jak to svetlo vypada, ale urcite mi neni jedno, jaky material se dostava do prirody s dnesnimi novymi zarivkami .... A v nasi trzni ekonomice jsou zdroje na sebe temer libovolne prevoditelne (nejcasteji pres penize, ale ja pouziju pro nazornejsi priklad naftu), tudiz se s urcitou nadsazkou da rict, ze prumerne zarovkove osvetleni spotrebuje za 10 let treba 100 litru nafty, kdezto zarivkove 500 litru (cisla jsem, si vycucal z prstu, ale rad bych je nekde nasel).

  Nemyslim si, ze neco jako globalni oteplovani existuje (resp. je to mix kalkulu nekterych zajmovych skupin a blbosti nekterych lidi), ale urcite neni spatne mit ciste ovzdusi, proto jdeme ke zdroji problemu vyrabejme cistou elektrinu (z trzniho i ekologickeho hlediska jsou zatim nejcistsi nuklearni elektrarny) a investujme do reseni problemu nedostatku tohoto zdroje (treba projekty typu ITER, ...)

0 0
možnosti
FV

Beter

6. 1. 2011 8:27
Re: Jako bych slysel pana Prezidenta :)

Není na argumentaci čísly, která si vycucáte z prstu! ;-D;-D;-D Budiž vám ke cti, že na rozdíl od ostatních rozumbradů tady se k tomu přiznáte. ;-D

0 0
možnosti
VK

Karel_dnes

5. 1. 2011 17:00
Ještě jeden směr pohledu..

Distribuce jakékoliv  energie nebo media má svoje náklady (dráty, portubí, regulační prvky,...). Jejich náklady bývají takřka fixní (nebo alespoň fixní v určitém rozdahu objemu přepravovaných medii). Dochází tak k tomu, že se snižením objem toho co je přemětem distribuce - narůstá procentuální podíl těchto nákladů.  At absurdum, při nulovém objemu jsou fixní náklady 100%. Jenže "fixní náklady" se neprodávají. Proto je nutné je zahrnout do ceny medií. Takže čím nižší je spotřeba vyšší je cena. To může narazit na sociální bariéru - lze prokázat , že pro běžnou domácnost (10 žárovek, lednice,atd..) je jistá spotřeba "normální" a není normální aby za ni byla tak neskutečná částka (Ti co energii spotřebovávají do výroby - zdraží výrobky). Takže pokud se podaří snížit "normální spotřebu" domácností (např. úspornýni žárovkami) můžeme pak na ty s klasickou žárovkou považovat za "nenormální" a tím nysoké částky legalizovat. A navíc z peněz spotřebitele, protože ty úsporné žárovky zaplatí on. 

0 0
možnosti
FV

Beter

6. 1. 2011 8:32
Re: Ještě jeden směr pohledu..

A co jestli se běžná domácnost s deseti žárovkama a ledničkou rozhodne, že o půl metru zvětší úhlopříčku své televize a k tomu domácí kino s pořádným zesilovačem. A před létem klimatizaci, to je teď in.

0 0
možnosti
C

Cynyc_

5. 1. 2011 16:55
Mohl by mi někdo

z místních zuřivých ochránců svobody, pro která je každá regulace špatná, vysvětlit, proč se zabývají pitomostmi jako typ žárovky, který si mohou a nemohou koupit, a ignorují základní a lidstvo mnohem déle provázející regulace? Proč neprotestují proti tomu, že nemohou beztrestně zabít koho chtějí, že si nemohou držet otroky, že si nemohou koupit dítě k sexuálním hrátkám, že nemohou jet obcí 200 km/h vlevo?

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

5. 1. 2011 16:59
Re: Mohl by mi někdo

třeba proto, že ty nablblý úsporky musí každou chvíli měnit.....a ona ta životnost potvora není, co se říká.....no a pokud to musí platit, a to musí, tak nadávají. Co vám na tom přijde zvláštní?;-)

0 0
možnosti
DM

lamopes

5. 1. 2011 16:44
LED

A co světla složená z LED diod? Některá svítí žlutě, žerou mnohem méně energie a nevadí jim opětovné rosvicování a shasínání

0 0
možnosti
SHV

sir Humprey VIII.

5. 1. 2011 16:55
Re: LED

ledky jsou super - pár jich mám v lampičkách (se žárovkovým spektrem a závitem)

ale velkej výkon zatim nejni

0 0
možnosti
SB

SergeS

5. 1. 2011 16:40
Není vše ztraceno

Pro ty co jim vadí barva světla usporky a rtuť v ní obsažena - zkuste halogenové žarovky, prodavají se dokonce ve vykonu 105W ( odpovidá cca 150W klasické žarovky )

Pro ty co fakt chtěji klasickou žarovku - nechte si ji dovezt z Činy / USA ... ( prostě z zemí kde nemají ekoterorismus tak rozsahlý ) , když vás bude víc , tak určitě i cena bude přizníva.

0 0
možnosti
JK

MiroTR

5. 1. 2011 16:53
Re: Není vše ztraceno

Halogeny jsou také na seznamu toho, co se bude zakazovat. :-/

0 0
možnosti
D

daje60

5. 1. 2011 16:17
buduji zásoby

Právě jsem si nakoupila 100 a 75 do zásoby a přemýšlím, jestli bych si jich neměla koupit víc.

Zlatá žárovka! ˇUsporky jsou na houby.

0 0
možnosti
I

infinity1

5. 1. 2011 16:15
Společné prostory

Hlavně nechápu, až dojdou zásoby klasických žárovek, co se bude šroubovat do společných prostor, např. na chodby domů - všechny úsporné žárovky vždy nejpozději do 24 hodin od našroubování zmizí Rv

0 0
možnosti
RP

radim36

5. 1. 2011 16:35
Re: Společné prostory

Já vím jak to dopadne.

Místo obyčejného klasického světla žárovka  v kouli kus za 400 se tam namontuje zářivkové svítidlo zanořené do stropu a zajištěné nerozbitným sklem a speciálními šrouby. Svítidlo bude stát kus 8 tisíc a instalace toho svítidla do stropu dalších 8 tisíc....

0 0
možnosti
V

vortc

5. 1. 2011 16:15
Nedovedu si představit,

úsporné žárovky ve světlech na schodišti paneláku. Výtahy jak známo jsou u domů, které jsou vyšší, než čtyři patra, takže tam, kde jsou jenom čtyři patra, lidé šlapou pěšky.Po namontování spořivek, člověk vyjde nahoru dřív, než sořivka naběhne na plný výkon, mimo to, že časté zapínání a vypínání takovéto spořivce škodí a velmi se krátí životnost. My máme na schodišti čidla, která rozsvěcují postupně, tak, jak jde člověk po schodech a za ním se zase ihned světla zhasínají, je to celkem patrná úspora elektřiny, ale spořivky sem jsou naprosto k ničemu. Opět jeden nesmysl EU.

0 0
možnosti
ZM

Zbysek

7. 1. 2011 19:46
Re: Nedovedu si představit,

Ono je jedno zda máte barák vyšší než 4 patra... ve výtahu se Vám  zářivka také prakticky nestihne rozsvítit než vyjedete do 5 patra a ta i když svítila chvíli předtím, když k Vám výtah jel prázdný...:-)

0 0
možnosti
KK

badmani

5. 1. 2011 16:08
Stroboskopický efekt

Docela mě překvapuje, že v EU, kdy se řeší různé bezpečnostní předpisy - některé logické a některé méně, se v souvislosti s úsporkami neobjevilo nějaké nařízení sovisející se vznikajícím stroboskopickým efektem. Asi nikdo nepředpokládá, že v místnosti osvětlené úsporkami bude někdo provozovat jakékoliv rotující zařízení schopné mít 3000 ot/min. Třeba, že použije vrtačku...

0 0
možnosti
  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.