Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Maryša Šárecká

11. 9. 2012 19:22
pro Krista,

pane Fajmone, vy když se pustíte do ekonomickýxh úvah, to je vždycky masakr.

2 0
možnosti
DMP

Dluhousek Mirda Parkanovic

11. 9. 2012 20:14
Re: pro Krista,

stačí jedno slovo

europoslanec ;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 9. 2012 18:50
Spráávněééé

Stát může za to, že existují zloději (ve všech dobách - zlých i sebelepších).  Stát může za to, že se falšuje alkohol, benzin i cigarety.  Vybírá totiž daně.

  Jenže bez daní není stát.

1 0
možnosti
F

FiS95

11. 9. 2012 20:00
Re: Spráávněééé

Stát ale může za to, že je u nás alkohol neúměrně předražený a tím vytváří poptávku po padělcích. Tedy ano. Stát může za falšování alkoholu, benzinu i cigaret. A rozhodně pochybuju, že existence státu závisí na spotřebních daních. Stát tu přece není od toho, aby mi dirigoval co si mám kupovat a co ne.

1 0
možnosti
PM

petrik1960

11. 9. 2012 18:28
Pane Fajmon

jste normální ? Nikdy jsem vás neměl za populistu. To vám ten Brusel takhle zničil myšlení? vaše logika, že levnější alkohol nebude zabíjet je odzbrojující. Velmi jste zklamal.

1 0
možnosti
JB

fanda sportu

11. 9. 2012 17:38
Je pravda, ze vysoka

spotrebni dan na alkohol nahrava pasovani a nelegalnimu paleni (na aktualne.cz vysla serie clanku na toto tema a jde z toho docela hruza). Avsak - podle vas chudoba zene lidi kupovat levnejsi alkohol a riskovat tak zdravi. Podle me bychom si meli polozit otazku, proc chudy clovek spise koupi 6l kanistr vodky, nez neco k jidlu? Takove rozhodnuti mohou udelat pouze notoricti alkoholoci. Nebo mi chcete tvrdit, ze clovek co neni alkoholik kdyz bude mit stezi penize na zaplaceni najmu, ze pujde do kramu a misto jidla si koupi lahev vodky? Ano, nekteri lide resi alkoholem svoje problemy - ale co je pak toto jineho nez alkoholismus?

Cela tahle situace je smutna, ale pokud nekdo kupuje vedome levny alkohol, je to jeho vina a problem. Mozna tento pripad pomuze rozvirit diskuzi o vysi spotrebni dane z alkoholu. Jediny prospech z jejiho snizeni je nizsi danovy unik a nelegalni paleni - proc? protoze pri nizsi dani nebude takovy zisk a nevyvazi ono riziko nelegalni vyroby.

1 0
možnosti
MS

Matyas Sandorf

11. 9. 2012 17:44
Re: Je pravda, ze vysoka

pokud je POPTÁVKA, brzy přijde i NABÍDKA, to je jeden ze základních zákonů kapitalismu ... a stačí pokud 1 prodejce jde výrazně pod cenu, ostatní se musí přizpůsobit, jinak zhynou na úbytě ;-(

0 0
možnosti
JS

Jana S.

11. 9. 2012 17:21
Hmm

až na to, že láhev pančovaného rumu pro koncového zákazníka stojí stejně jako láhev originálu. Jediný, kdo na tom vydělá je ten kdo pančuje a ten kdo kupuje a pak prodává. Tudíž vinou nejsou daně, ale lidská chamtivost po penězích :-)

4 0
možnosti
JB

beda venerabilis

11. 9. 2012 17:33
Re: Hmm

To vůbec není pravda. Lidská chamtivost je soukromou neřestí, která je zároveň veřejnou ctností ženoucí pokrok vpřed. To Vám vysvětlí každý liberál.

Podvodníci by klidně ze ziskem mohli prodávat alkohol levněji, ale jednak by se prozradili, že je alkohol nezdaněný, a jednak takhle víc vydělají.

Co naplat, tento experiment s maximalizací zisku se asi tak docela nezdařil. neúspěšný podnikatel asi skončí asi v díře, i když je to evidentní kriminalizace podnikatelského rizika. Stejně by zkrachoval, když by vyhubil své zákazníky, že?

Ale zde je vidět, jak neviditelná ruka trhu problémy řeší pružněji než státní instituce

1 0
možnosti
JB

beda venerabilis

11. 9. 2012 17:20
Pan Hynek si nedělá srandu!

Do několika debat pod články o metylu jsem vepsal parodicky klausiánské příspěvky, že otravy metylalkoholem jsou produktem přeregulovaného hospodářství, a pokud by se nechalo na neviditelné ruce trhu, vše by se hned vyřešilo. Většina pochopila, že si dělám srandu, ale občas jsem se dočkal souhlasného zamručení nějakého neoliberála.

Článek pana Fajmona ovšem potvrzuje, že produkce klausiánských gigantů už opravdu překonává všechny parodie.

3 0
možnosti
DMP

Dluhousek Mirda Parkanovic

11. 9. 2012 17:24
Re: Pan Hynek si nedělá srandu!

;-DR^

lide jako fajmon ve jmenu volneho trhu popiraji existenci volneho trhu.

metyl je za halire, tudiz vzdy by se nekomu vyplacelo podvadet. drahe znacky alkoholu nejsou drahe diky spotrebce ale protoze vytvari urcitou vzacnost. takze by se falsovaly take aby se dalo vydelavat i na necem za minimalni porizovaci cenu

proste volna ruka

0 0
možnosti
EK

Y.N

11. 9. 2012 17:04
Lokálně je taková otrava možná a stává se

Ale celá republika?To je divné, velmi divnéRv

2 0
možnosti
DMP

Dluhousek Mirda Parkanovic

11. 9. 2012 17:06
Re: Lokálně je taková otrava možná a stává se

spiknutí cyklistů

jestli ten dobytek výrobce rozvezl x barelů svého svinstva, tak byly nějaké 1-2 dny kdy se lidi toho mohli napít

0 0
možnosti
RH

Kruton

11. 9. 2012 16:56
Re: volný trh umí i zabíjet

Trochu jste to popletl. Volný trh tady není, naopak pančuje se kvůli státní přirážce, pokud by se alkohol prodával za skutečně tržní cenu, pak by byla tak nízká cena, že by se pančovat nemuselo.... Naopak dnes a denně zabíjí alkohol kvanta lidí, přestože volný trh s alkoholem neexistuje. Nejsem ovšem takový demagog, abych tvrdil, že regulace trhu  s alkoholem zabíjí..

0 0
možnosti
DMP

Dluhousek Mirda Parkanovic

11. 9. 2012 16:32
samozřejmě,

v zemích s nízkými daněmi na alkohol se lidé netráví ;-D

ta sorta zákazníků na nějaký barelový patok, by ho pila stejně protože by byl vždy a vždy by byl levnější

0 0
možnosti
H

hlava..dvacetdva

11. 9. 2012 16:14
A co s tou chudobou,

když to ostatní chcete regulovat a to co neregulujete daníte přímo nekřesťansky.H?

0 0
možnosti
  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.