Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Naked and petrified

28. 10. 2010 9:53
Nizsi uroky v CR?

To mozna porovnavate nejakou jinou CR...pripadne s nejakym jinym zahranicim. Hypoteku na 200000 EUR s fixaci na 20 let jsem v CR za 5% jeste nevidel.

Take veskere s stim spojene poplatky a duvera v podminky bank jsou nekde uplne jinde.

To, ze Cesi maji vse v CR A CZK, je dano spis lenosti a neznalosti nez opodstatnenou duverou...

0 0
možnosti
N

nickless

28. 10. 2010 12:22
Re: Nizsi uroky v CR?

Autor srovnává s Poláky a Maďary. Ti jsou nějak výrazně odlišně líní nebo znalí? Nejsou samozřejmě. A přesto má spousta Maďarů hypotéku v € a když přišla krize a forint spadnul, tak jim vyskočily splátky na větší a hned vlna bankrotů a exekucí. To u nás není.

0 0
možnosti
PB

Picolik

28. 10. 2010 9:51
Já jsem pro euro

Nejsem novinář a už vůbec si nepřipadám zmatený, ale jsem pro to aby se zavedlo euro. Jsme proexposrtní ekonomika a jako taková si prostě posilování koruny nemůžeme dovolit. A na to abychom ji drželi uměle dole jako Čína jsme moc malí. To že si lidé mohou koupit na dovolené o pár zmrzlin navíc může v konečném důsledku vést k tomu že díky nezaměstatnosti způsobené silnou korunou nebudou mít na zmrzlinu vůbec...

0 0
možnosti
HF

Henry Ford

28. 10. 2010 9:58
Re: Já jsem pro euro

Nejsme proexportní ekonomika. Tohle vám nakukal kdo?    Rozdíl mezí dovozem a vývozem je nějakých 4% . To je sranda a ne exportní ekonomika. Exportní ekonomiky mají rozdíl v desítkách procent. Německo, Nizozemí.

0 0
možnosti
JP

real_goldie

28. 10. 2010 9:43
Nepochopeni

Clanek mne vylozene pobavil.

Autor ocividne netusi proc si lide v Madarsku, Polsku a jinde brali uvery v euru nebo francich. Predstava ze si brali uvery v jine mene proto, ze neverili domaci je vazne usmevna. Predstavuju si jak se nekdo obava, ze si veme uver, mena se polozi a on nebude mit co splacet. To je jiste ovaba vsech co sou zadluzeny, ze by mohli prijit o sve dluhy ;-D Duvod byl naprosto jiny, uroky u EUR nebo CHF byly mnohem nizsi nez u domaci meny, proto si lidi brali hypoteky v tech menach. (Ze si neuvedomovali jak velkemu kurzovemu riziku se vystavuji je jina otazka.) 

Taky je usmevna myslenka, ze zpevnovani kotuny prospiva ekonomice, ano urcite. Proto Cinska centralni vlada drzi kurz sve meny umele podhodnoceny a celej svet naleha na zhodnoceni.

Ale jak rikam, clanek mne pobavil.

0 0
možnosti
VS

Vlada_07

28. 10. 2010 9:46
Re: Nepochopeni

Jasně - pan Fajmon ještě nikdy asi neslyšel o kurzovém riziku, keré se skrývá právě  v takových akcích jako hypotéka v cizí měně. Není žádný dobrý důvod, aby si český stavebník bral hypotéku v EUR, když jeho příjmy jsou jenom a pouze v CZK. To by musel být blázen. Bez zajištění je to čistá spekulace

0 0
možnosti
FP

František Potřebný

28. 10. 2010 9:36
Na vině

Na vině je především malá uvědomělost a nedostatečná propagace evropských hodnot v našich mediích. A přitom právě společné hospodaření postavené na zásadních formách regulací, přímých ekonomických direktiv z centra EU a cílevědomá podpora společné měny je nezbytným předpokladem pro realizaci společného blahobytu při udržitelním rozvoji hospodářství a pokroku.

Tyto společné hodnoty však, na rozdíl od sociální demokracie, jsou současné vládě naprosto cizí a vláda modré pracky se snaží setrvávat na dávno překonaných principech tržního hospodářství a uvolňování konkurenčního prostředí, jenže s takovým přístupem se sociálního státu nedočkáme.

0 0
možnosti
SF

7for

28. 10. 2010 10:18
Re: Na vině

Ale prosimvas, jakypak socialni stat? To uz tady bylo a nedej panbu, aby to prislo znova.

0 0
možnosti

Quazi

28. 10. 2010 9:20
populismus

Ano, my máme rádi ty naše malé české jistoty. Proto ty naše na export orientované podniky musejí pořád dumat, jaký kurs bude a jestli náhodou neprodělají. Jsou jistě vděční za tu nejistotu.

Váš článek by měl vejít do análů jako ukázková demagogie - zrnko prvdy zabalené do národovecké a populistické vaty. Je na tom názorně vidět, jak je vaše strana myšlenkově vyprázdněná, bez koncepce, zničená skandály a díky tomu propadající u voleb.

Dotaz: proč tedy sedíte v Evropském parlamentu, když vám je ta evropská myšlenka tak proti srsti? Máte-li nějakou integritu a čest v těle, vzdáte se mandátu a půjdete i se svými národoveckými plky zpět na rodnou hroudu a nebudete tam zaclánět a nechávta se platit těmi "zbytečnými eury". Přeci máte rád koruny, né?

0 0
možnosti
HF

Henry Ford

28. 10. 2010 9:23
Re: populismus

Německo taky prosperovalo s vlastní Markou. Celá civilizace fungovala bez problému na národních měnách stovky let. Do doby než přišli eurokomunisti, tak v tom nikdo neviděl problém..

0 0
možnosti
MK

Marcus67

28. 10. 2010 9:08
Euro

Vážení, to oč tu běží je monetární politika. Té bychom se přijetím eura vzdali a nikdo mi nevymluví, že by to vyvážily nějaké transakční náklady. Zkrátka vláda má fiskální a monetární politiku, což ji v případě různých výkyvů (jako současná krize) pomáhá udržet ekonomiku v chodu. U monetární politiky jsou to hlavně úrokové sazby. A když vidím, co přichází z Bruselu za pikačoviny, tak jsem rád, že nám nekecají alespoň do tohoto. Ostatně společná monetární politika pro Německo i Řecko již nese své ovoce. Státy jako Itálie či Španělsko, které jsou zvyklé své dluhy řešit inflací, jsou momentálně v zadeli :)

0 0
možnosti
PS

Petr-007

28. 10. 2010 8:53
Ono to není moc praktické.

Je to jako by třeba Iowa neplatila americkým dolarem ale nějakými indiánskými skořápkami. Pokud někdo nevěří Euru tak může úspory držet třeba v švýcarských francích, ale pro běžný platební styk je koruna čím dál hůř použitelná. Neustálé směny peněz mě ničí, mít v peněžence stále 2 měny mi nepřijde moc praktické a bankovní převody v rámci EU z Kč účtu se taky prodražují.

0 0
možnosti
SS

Svent

28. 10. 2010 8:59
Re: Ono to není moc praktické.

tak si kupte jeste jednu penezenku

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

27. 10. 2010 23:55
Jinde to vidí jinak

Estonsko se po dvou letech od krize znovu probouzí a chystá se přijmout euro.

Estonci úsporné krok vlády unesli, spořili a za odměnu jsou teď zralí přijmout euro. 

Respekt č.43, článek Konec pádu.

0 0
možnosti
SHA:

Sir Humprey Appleby :-P

27. 10. 2010 23:58
Re: Jinde to vidí jinak

tomu se říká z bláta do louže

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

27. 10. 2010 23:41
Euro je politický nástroj

a ekonomické výhody jsou obecně dost sporné. Pokud se Češi nenechají zmanipulovat nebo jim to někdo nenadiktuje shora, Euro nepřijmou nikdy.

0 0
možnosti
SHA:

Sir Humprey Appleby :-P

27. 10. 2010 23:38
Euro krachne

0 0
možnosti
  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.