EU je americkým protektorátem a užívá si to!

1. 04. 2014 14:25:41
Poslední události kolem ukrajinské krize ukázaly, že z vojensko-strategického hlediska je EU stále zcela neschopná akce. Na rozdíl od Ruska, které vojenskou sílu má a dokáže ji i efektivně použít, je EU v situaci zcela opačné. EU žádnou skutečnou vojenskou sílu nemá a tím pádem ji nemůže ani nijak použít. Jediný, kdo skutečnou vojenskou sílu má jsou USA a Evropská unie je jejím veřejně nepřiznaným protektorátem. Jak dlouho to takto může trvat? Jak už jsem nedávno napsal: 500 milionů Evropanů se dožaduje vojenské ochrany od 300 milionů Američanů před 150 miliony Rusů. Je to normální? Podle mne nikoliv.

Kdysi dávno říkal jeden lord o smyslu NATO zhruba toto: "Smyslem NATO je udržet Američany v Evropě, Němce pod kontrolou a Rusy mimo Evropu." Toto základní poslání NATO fungovalo hodně dlouho v podstatě od roku 1949 až dodnes. Současná situace ale toto paradigma začíná měnit. Američané už moc nestojí o to být aktivně a masivně přítomni v Evropě, Německo se postupně zvedá a Rusko do uspořádání v Evropě mluví čím dál více. Co s tím?

Položme si otázku, kde je ve skutečnosti problém. Pokud vyjdeme z premisy, že nárok na suverenitu a svobodu mají pouze ty státy, které jsou ochotny a schopny tuto suverenitu vojensky bránit, tak je zřejmé, že problém je v Evropě. Ta, respektive naprostá většina států v Evropě nejsou schopny bránit samy sebe natož potom spojence. Jistou výjimkou jsou snad Británie a Francie. Vojenské síly ostatních evropských států jsou zanedbatelné a neschopné boje. Výdaje na obranu neustále klesají a reálné vojenské kapacity se stále zmenšují. Velká část veřejnosti je přitom přesvědčena o tom, že je to dobře. Žije v naivním přesvědčení, že nic nehrozí a že vojenské výdaje jsou zbytečné. Bohužel opak je pravdou.

Málokdo si uvědomuje, že Evropa ve skutečnosti žije pod ochranným vojenským deštníkem USA. Tuto ochranu považujeme tak nějak za samozřejmou, ale ona samozřejmá není. A hlavně je drahá a samy USA si kladou otázku, proč ji mají nadále poskytovat, když Evropané na svou sebeobranu kašlou a ušetřené peníze si užívají v sociálních výdajích. Zkrátka si kladou otázku, která je již na začátku: Proč by mělo 300 milionů Američanů platit vojenskou ochranu 500 milionů Evropanů před 150 miliony Rusů? To je ta klíčová otázka. Evropanů je zkrátka mnohem více než Američanů a ještě mnohem více než Rusů. Evropané jsou skoro tak bohatí jako Američané a mnohem bohatší než Rusové, tak proč sakra nehodlají platit za svou obranu? Je to pohodlnost? Nebo něco ještě horšího?

Evropské státy si musí konečně uvědomit, že suverenita a svoboda a bezpečí nejsou zadarmo. Budou muset zvětšit své obranné rozpočty a také skutečné vojenské kapacity. Pokud to neudělají, tak se z Evropy bezpečnost a svoboda brzo vytratí. Dříve nebo později, ale spíše dříve.

Autor: Hynek Fajmon | úterý 1.4.2014 14:25 | karma článku: 24.05 | přečteno: 1206x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2074 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 293 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 196 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2047
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...