Držme se koruny XII.

19. 11. 2013 23:36:20
Tak po půlroce je opět čas napsat aktuální blog na téma "držme se koruny". Důvody jsou myslím všem jasné a velmi aktuální - probíhající intervence ČNB s cílem oslabit kurs koruny. Kolem tohoto kroku se totiž v posledních dnech rozpoutala pěkná mela. Bez ohledu na to, zda jsme pro nebo proti intervenci ČNB, existují zde důvody, proč i v dnešní situaci platí heslo "držme se koruny". Všimněte si, že ani nyní níkoho ani mezi ekonomy a ani mezi politiky nenapadlo volat, že musíme rychle přijmout euro. To myslím o lecčems svědčí.

Myslím, že je dnes úplně všem občanům Česka jasné, že našemu hospodářství se nedaří. Skoro všichni potom také chápou, že v EU je to v mnoha směrech ještě horší než u nás doma. Ano, existují výjimky - státy, které rostou jako třeba Polsko nebo nyní i Británie. Celkově vzato by ale spousta evropských států především na jihu kontinentu byla velmi šťastná, kdyby měla nezaměstnanost a zadluženost tak nízkou, jako máme my. To nesmíme zapomínat.

Na druhou stranu máme my Češi ještě v živé paměti zlatá léta 2002-2008, kdy naše hospodářství rostlo o 5-6% ročně a zvyšovaly se také platy a životní úroveň. Toto zlaté období s nástupem krize Západu bohužel skončilo a nyní se již 4 roky nacházíme ve fázi pro kterou je asi nejlepší optimistické označení stagnace. To je mrzuté, ale je to realita.

Nečasova vláda, která vznikla necelé tři měsíce po řeckém bankrotu z jara 2010, se pokoušela brzdit tempo českého zadlužování. Bylo to logické. V roce 2010 zkrachovalo Řecko a před ním ještě také Maďarsko a Lotyšsko a po Řecku celá řada dalších do té doby důvěryhodných států jako Portugalsko, Irsko, Španělsko nebo Kypr. Blízko bankrotu se ocitla také Itálie.

Tomuto vývoji se Nečasova vláda chtěla vyhnout a tak se snažila brzdit růst dluhu seč mohla. Bohužel také přehnaným zvyšováním daní, které českou ekonomiku těžce postihlo a prodloužilo její recesi. Přesto je třeba ocenit skutečnost, že se Česko po celou dobu nikdy nestalo ani náznakem státem, kterému by hrozil nějaký bankrot. To není v dnešní Evropě vůbec málo. Naopak. Důvěryhodnost české vlády jako emitenta dluhopisů naopak trvale roste a dnes již jsme nedaleko od elitní skupiny nejdůvěryhodnějších emitentů dluhopisů. Díky tomu se naše úrokové zatížení snižuje.

USA a EU řešily krizi velmi nestandardními prostředky jako jsou "záchrany" bank a dalších velkých firem typu General Motors za peníze daňových poplatníků. Kromě toho ale jak USA, tak také Británie a nakonec i eurozóna sáhly také k nestandardním masivním intervencím ze strany jejich centrálních bank. Americký FED, britská BoE a evropská ECB tak postupně snížily základní úrokové sazby až na faktickou nulu a zahájily masivní programy "tištění" peněz s cílem pomoci svým ekonomikám.

Česká republika dosud během krize k žádným nestandardním krokům nepřistoupila. Po celou dobu krize vláda "nezachraňovala" z veřejných peněz žádné firmy. Dokonce se u nás nezavedlo ani šrotovné, přestože to Bohuslav Sobotka navrhoval. Česká vláda rovněž nemusela přistoupit k záchraně žádné banky. ČNB dosud také během krize využívala pouze standardní nástroje v podobě manipulace se základní úrokovou sazbou. To, ale nyní skončilo.

Krize je bohužel hlubší a delší než se zdálo a americké a britské oživení se v eurozóně nedostavuje. Rovněž české hospodářství opět klesá. V této situaci se ČNB v souladu s tím, co avizovala od jara rozhodla k masivní intervenci proti koruně s cílem oslabit jí na 27 Kč za euro a jak dnes avizovala ČNB možná ještě více.

Jsem přesvědčen o tom, že to je krok správný a nezbytný. Ano, některé subjekty na trhu to bude bolet, ale nedá se nic jiného dělat, než to vydržet. Jsme malá otevřená a exportně orientovaná ekonomika ta potřebuje konkurenceschopnný kurs koruny. Můžeme se přít o to, zda je tato intervennce dobrá nebo ne, ale skutečnost je taková, že máme tuto klíčovou kompetenci stále v Praze a nikoliv ve Frankfurtu. Je také skutečností, že ČNB rozhoduje s přihlédnutím k zájmům jen a pouze českého hospodářství.

Něco takového by nebylo myslitelné, pokud bychom byli v eurozóně. Řada států eurozóny nyní potřebuje dostat svá hospodářství z recese a potřebovala by devalvovat jak to ostatně dělala celá desetiletí v minulosti. Nyní s Eurem devalvovat nemohou a jediné co jim zbývá, je snižování mezd a to vyhání lidi do ulic. To, že máme korunu nám velmi pomáhá vyhnout se smutnému osudu Řecka, Itálie, Španělska nebo Portugalska.

Takže závěrem musím opět zopakovat již mockrát omleté, ale stále platné heslo: "Držme se koruny". Více na www.fajmon.eu

Autor: Hynek Fajmon | úterý 19.11.2013 23:36 | karma článku: 18.55 | přečteno: 697x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 196 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2047
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...