Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Martin Procházka

4. 11. 2009 11:31
Prosím o odpověď

Chci si postavit továrnu a vyrábět pro eurozónu. Jak mě přesvědčíte, že jí mám postavit na české straně a ne na Slovensku? Opravdu chci klidně spát bez ohledu na vývoj finančních trhů a opravdu se nechci "hedgovat", ono by mě to totiž něco stálo. Aby jste mě přesvědčili, nabídnete mi daňové prázdniny, nebo hezkou dotaci? Možná tu pobydu, dokud budete vesele hradit vícenáklady spojené s korunou a něco navíc. A ostrůvkem prosperity nejsme. Euro v krizi může pomoci i ublížit, ale je to z důvodů, které nemají sami o sobě nic společného s tím, že se platí eurem!

0 0
možnosti

VasekN

4. 11. 2009 10:29
LOL :-)

Zajímalo by mne jak konkrétně nás koruna chrání. Stanovování úrokových sazeb v době kdy ani ČNB nemá dostek likvidity je bezzubý nástroj. Inflace jak u EUR tak u Kč není nějak velká (momentálně téměř žádná) takže by mne zajímalo čím konkrétně nás ta koruna vlastně chrání? Samozřejmě to že se ČR vyhne krizi je hloupost. ČR se sveze na stejné vlně jako celá Evropa a hlavně Německo. Pokud bude mít problémy Evropa budeme je mít i my. Aby se nám krize vyhnula museli bychom být zcela uzavřená a soběstačná ekonomika což nejsme. Koruna je přítěží v zahraničním obchodě. Nespočívá to v její vysoké či nízké ceně nebo v důvěře. Spočívá to ve vysoké volatilitě jejího kurzu. Lidé kteří pracují v podnicích které jsou závislé na exportu o tom ví svoje. Dnes si naplánujete výrobu kdy počítáte s marží pár halérů na produktu a cenu domluvíte s odběratelem při ceně koruny 25 Kč za EUR. No a najednou koruna skočí třeba na 23 Kč za EUR a jelikož vám odběratel platí v EURech jste ve ztrátě.

0 0
možnosti

VasekN

4. 11. 2009 10:32
Re: LOL :-)

Samozřejmě je možné si to ošetřit forwardovým kurzem, ale průmyslnící většinou nejsou finanční experty na vývoj měny. Navíc kurz koruny se nedá přesně předvídat jelikož se stává terčem spekulací, které výrazně a rychle mění ze dne na den její směr. Zavést EURa je prostě nanejvýš rozumné. Není mi jasné, že i dnes se najde u nás člověk, který tohle nechápe.

0 0
možnosti

kevinbb

3. 11. 2009 16:37
Podle me,

mate spravny nazor. Diky korune, jsme tam kde jsme jinak by jsme na tom samozrejme byli o hodne hur.

Myslim si, ze hajite narodni zajmy dobre!

R^[>-]

0 0
možnosti

papazian

3. 11. 2009 15:41
Hloupý názor, skoro škoda na něj reagovat!

Euro malé ekonomice pomáhá mnohem více než velkým ekonomikám, které se přesto pro tuto měnu rozhodli, protože jsou osvícenější než Vaše přízemnost a malost. Za další krize v Česku je stejná ne-li větší než u sousedů s eurem, takže nevím, kde berete Vy i v Lidovkách onen pán tu velkou radost, že nám koruna pomáhá lépe plout v rozbouřených vodách kapitalistické hospodářské světové krize. Připadá mi spíše, že je zde přání otcem myšlenky. Všude okolo vidím, jak země bez eura jsou vystaveny daleko tvrdšímu vichru včetně nás. Vás bych nevolil, nevyjadřujete skutečné české národní zájmy.

0 0
možnosti

Glock každopádně bez -e

3. 11. 2009 13:46
Euro jako měna

Euro jako měna, která malé národní ekonomice prospěje, vyžaduje určitou úroveň výkonnosti národní ekonomiky, určitou specifickou strukturu ekonomiky (tj. významný podíl služeb), určitou konjunkci hospodářských cyklů národní ekonomiky a ekonomiky eurozóny, ... má tohle všechno česká národní ekonomika? Většinu ano, ale ne vše. Dále viz Niedermayer a někteří členové ČNB.

Euro jako takové není ani dobré ani špatné, je to jen měna. Neviňte měnu za něco, co nedokáže ovlivnit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.