Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mauhur

10. 6. 2009 15:57
souhlas a karma

konečně někdo, kdo vidí tu zhovadilost a nespravedlnost progresivního zdanění. Je to prostě druh socialistický zlodějny a nemělo by se to vráti do našich luhů a hájů. Karma. 

0 0
možnosti

Terrurek

3. 6. 2009 22:11
je to uplně jedno

všichni děláme za čistý... kdyř se víc zdaněj soukromníci, zdražej produkty tak aby vydělali pakl A kterej vydělat chtěj. Zamšstnanci budou chtít čistáho tolik aby si mohli koupit pakl věcí B a kolik je to hrubýho je jim jedno. Minimální mzdas za kterou msuíte pořídit základní pakl produktů Z by zvýšila... Stát zase chce vybrat n daních pakl C. a jak se to mezi sebou přerozdělí je uplně ale uplně jedno... Nebo myslíte že když vaše cena na trhu práce 40k a snížej se vám daně tak vás zaměstnavatel bude za (a) přeplácet (b) sníží se  vám hrubej plat... Tohle je jenom obyčejný slintání nad položkou "hrubá mzda" na výplatní pásce kterou by stejně dotyčnej nedostal.

0 0
možnosti

SID09

3. 6. 2009 19:10
A že zrovna vy !!!

Pane Fajmon demogogicky pletete progresívní zdanění s vyvlastněním bez náhrady. Ačkoliv jsem dalek myšlenek komunismu a socialismu, myslím, že zrovna vy byste měl být progresivně zdaněn, protože kromě demagogických keců a členství v ODS jste pro tuto zemi nic neudělal. ;-O A je vysoce pravděpodobné že podobných individuí je v tomto státě víc, které by si progresivní zdanění zasloužili. Ještě že páni poslanci si prosadili nezdaněné náhrady, že ? Nebo dokážete mi vysvětlit, proč vaše strana se podílela na tom nepořádku s odlišným výpočtem mzdy u státních zaměstnanců a ostatních smrtelníků? ( policie, vojsko, poslanci, starostové...... ) to vám dodnes nevadilo ? Vždyť vy se na tomto nepořádku podílíte měrou vrchovatou !

0 0
možnosti

Martin Jirousek

3. 6. 2009 19:14
Re: A že zrovna vy !!!

Přesně. Pan europoslanec je typický příklad toho, jak pražádný produk je oceněný vysokou mzdou. I když si myslím, že jeho kolega Zahradil je ještě horší. Ten už nedělá pro jistutu vůbec nic.

0 0
možnosti

Goethe

3. 6. 2009 8:34
Formální spravedlnost

Pokud budeme spravedlnost chápat jako pan Fajmon (tj. měřit všem stejně bez ohledu na situaci), tak určitě bude nejspravedlivější, když všichni odvedou daň ve stejné výši (částce, nikoli %).

0 0
možnosti

pavel 99

3. 6. 2009 11:26
Re: Formální spravedlnost

a "sociálně nejsravedlivější" to bude, když všichni odevzdáme večkarý výdělek a obdržíme (podle potřeby) peníze na stravu, oblečení apod.:-(

0 0
možnosti

rezjir

3. 6. 2009 2:21
´Progresivní zdanění pouze vyjadřuje lépe

náklady společnosti na ochranu dlouhodobých individuálních investic za jinak stejných podmínek. Pan autor asi nečetl Smithe, že ano? Jak popisuje rozdíl mezi čínskými a britskými poměry.

0 0
možnosti

Martin Jirousek

3. 6. 2009 1:18
Pane Fajmone

Je vidět, že jsou vám myšlenky sociální demokracie úplně cizí a pletete si je s komunistickým názorem Tak vás dovzdělám. Hlavní myšlenkou sociální demokracie není přerozdělit co nejvíc, ale zabránit rozevírání sociálních nůžek mezi nejbohatšími a nejchudšími a otupit jejich ostří. Společnost, kde se ty nůžky rozevřou moc je potom náchylná k revolučním ideám, při kterých padají hlavy a nastoluje se diktatura. Naopak společnost s otupeným ostřím sociální nerovnosti je odolná vůči různým projevům extrémizmu, neb její občané jsou spokojení. Takže progresivní zdanění je spravedlivé už z toho důvodu, že nepřímé daně jsou s rostoucím příjmem degresivní. Chápete, co mám na mysli? Pokud člověk vydá všecny peníze, které vydělá na živobytí a nezbyde mu nic, co by mohl utratit podle vlastního rozhodnutí, zaplatí z nutnosti vyšší procento nepřímé daně než člověk, kterému po zaplacení takových nákladů zbydou 3/4 platu ke svobodnému použití.

0 0
možnosti

kaktusak

3. 6. 2009 1:26
Re: Pane Fajmone

Opravdu, mezi socdem a komunisty je tento zásadní rozdíl. Od pravičáků je neseriózní to popírat.

Ale to je polovičaté řešení a bez strašáka socialistického bloku za humny mocní nejsou ochotni ten sociální stát financovat a odbourávajího ho, jak dnes vidíme. Oni raději tu pravicovou diktaturu, jejíž první výhonky taky vidíme...

0 0
možnosti

sonic

3. 6. 2009 0:34
..

mimochodem, když už mluvíte o daních, pane Fajmone, řekněte: co dostávají poslanci od komory daňových poradců za to, že udržují daně tak neuvěřitelně nepřehledné, že podnikatelé si prostě MUSÍ najmout nějakého takového vydřiducha? existuje tam nějaká hlubší systémová vazba? jak funguje lobby daňových poradců?

0 0
možnosti

matterhorn

3. 6. 2009 1:05
Re: ..

myslíte? tomu bych snad ani nevěřil. já si spíš myslím, že je to jen výsledek toho, že se každý chce zapsat do historie a přinést si svůj pozměňovací návrh a že se to zesložiťuje tím jak jde čas. ale kdoví - víte něco konkrétního?

0 0
možnosti

sonic

3. 6. 2009 0:21
pane Fajmone

mně se zdá, že už trochu kloužete v těch argumentech. kulturní revoluce v Číně, to už jste trochu daleko od diskuze o progresivní dani v ČR, ne? a poslední 3-4 věty z článku platí o jakékoliv dani, i o té rovné ;-)

nicméně k věci: hlavní problém je asi ten, že průměrný volič ČSSD, prostý dělník, má jakousi zakořeněnou marxistickou představu o tom, že ten, kdo pracuje hlavou nebo nedejbože nepracuje a jenom bere výnosy z kapitálu nebo nájemné z půdy, vydělává jaksi nezaslouženě. z toho pak vzniká dojem, že tyto nezasloužené příjmy by se měly danit více.

jestli je výnos z kapitálu nespravedlivý příjem, to je věc názoru, že.

mimochodem, podle mě by to mělo vypadat takhle: do 1 mil. ročně by byla rovná daň 20 % a nad 1 mil. by byla jednotná daň per capita 200k ročně. čím produktivnější (neboli čím víc obohacuje společnost svým produktem), tím menší procento platí. to je podle mě spravedlnost.

0 0
možnosti

kaktusak

3. 6. 2009 1:27
Re: pane Fajmone

Právě že produktivnost není v kapitalismu totéž, co výdělek. Mnohdy je to dokonce v příkrém rozporu.

0 0
možnosti

kaktusak

3. 6. 2009 0:09
Daně opravdu jsou znárodnění.

Proto by měly být používány ve prospěch občanů, ne k vedení dobyvačných válek nebo k dotování soukromých firem, jako to dělá pravice.

Komunistům nešlo a nejde o rovnost, ale právě o spravedlnost. Aby každý dostal tolik, o kolik se svou prací zasloužil. To se v kapitalismu v žádném případě neděje.

0 0
možnosti

sonic

3. 6. 2009 0:27
Re: Daně opravdu jsou znárodnění.

mě jebne. to jste tak natvrdlej?

k vedení válek a dotování soukromých firem používá peníze jak levice, tak pravice. kde jste proboha byl na tom, že jenom pravice?

komunistům rozhodně nikdy nešlo o to, aby každý dostal to, o co se zasloužil. to je právě podstata kapitalismu. komunismus byl o tom, aby každý dostal, co bude chtít, ať už se zaslouží nebo ne.

dobrý je vždycky, než se začne diskutovat, podívat co který pojem znamená.

0 0
možnosti

exxd

2. 6. 2009 23:53
progrese

Nikdo poradne nevi jak se dane pocitaji a Vy k tomu jeste prispivate misto toho aby jste to osvetlil. Viz. Vase veta: "Navíc se zdá, že boj o znovuzavedení progresivního zdanění bude hlavním tématem letošních říjnových parlamentních voleb"

Progresivni zdaneni mame uz ted, tak jake znovuzavedeni?

0 0
možnosti
  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.