Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

agent006

31. 5. 2009 11:43
Eurofederalisté chtějí brát kompetence lidem?

"Eurofederalisté se v Bruselu ujmou předaných kompetencí a nikdy je dobrovolně zpátky státům a lidem nevrátí." Eurofederalisté volají naopak po jasném rozdělení kompetencí na evropské, státní a regionální. V EP se má rozhodovat o celoevropských tématech jako je obrana, zhraniční politika apod a ne o dotacích něčeho o čem úředník v Bruselu nemůže nikdy kompetentně rozhodnout. Volají také po politizaci evropských institucí, přímé volbě čelního představitele Evropy a to rozhodně kompetence lidem nebere jak píšete (dnes je nemají a EP funguje jako banda lobistů kteří škemrají u dveří nevolených úředníku), ale lidem by je dalo. A strašení ztrátou suverenity tolik oblíbené euroskeptiky? Jak můžem ztratit něco co jsme nikdy neměli (tedy aspoň v reálu)?

0 0
možnosti

J@kub17

31. 5. 2009 11:16
matěj ne hynek

autore ty si taky superstát....

0 0
možnosti

vodní želva

31. 5. 2009 8:38
Článek plný polopravd a lží,

např. bod 9 - ro je síla.

V EU před i po Lisabonu:

- členské státy zůstávají z pohledu mezinárodního práva suverénními aktéry; - suverenitu nepředávají nadnárodní úrovni, která by na nich byla autonomní: svou suverenitu na nadnárodní úrovni společně vykonávají, tj. sdílejí ji mezi sebou a s institucemi EU, dobrovolně přijímají určitá pravidla, která omezují suverenitu každého z nich tak, aby společný výkon sdílené suverenity byl efektivnější – a každému tak garantoval přidanou hodnotu, která je důvodem, proč si státy EU založily;- orgány EU jsou pod takovou kontrolou členských států EU, že to nelze ani zdaleka srovnat se situací kterékoli existující federace - navíc orgány EU nemají „kompetenční kompetenci“ (viz. zásada svěření pravomocí, čl. 5 SEU);

- EU rovněž nemá finanční autonomii: její rozpočet je zcela pod kontrolou členských států (EU nemůže vybírat daně, nemůže hospodařit s deficitem).

EU má zkrátka k „superstátu“ velmi daleko.

0 0
možnosti

hnedka_zdrapana

31. 5. 2009 10:44
Re: Článek plný polopravd a lží,

"členské státy zůstávají z pohledu mezinárodního práva suverénními aktéry"......."dobrovolně přijímají určitá pravidla, která omezují suverenitu každého z nich" ;-D Aneb jsem svobodny, ale dobrovolne jsem se stal otrokem. Pridanou hodnotou EU je volny trh a volny pohyb osob a zbozi. A dnes nemame ani to. Vse ostatni je odebranou hodnotou.

0 0
možnosti

jirkaplacka

31. 5. 2009 1:08
fakt nechapu

Lisabon posiluje komptence EP. Rikate, ze je zaroven bere lidem. Jako MEP se tedy nepovazujete za zastupce lidu?

0 0
možnosti

Katka B.K.

30. 5. 2009 23:17
k bodu 10.:

volte Svobodné R^[>-] my hlásáme stále totéž a názory zásadně NEMĚNÍME ;-)

0 0
možnosti

Clara Shot

30. 5. 2009 22:58
Topolánek se zase jednou slušně ztrapnil!

Bohužel ne poprvé..Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.