Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rudolf Jedlička právě v EP!

Český lékař, profesor Karlovy university, zakladatel Jedličkova ústavu a zakladatel a jeden z investorů nemocnice v Praze-Podolí je ode dneška na návštěvě v Evropském parlamentu. Osobně se samozřejmě nedostavil, jelikož již není dlouho mezi živými, ale je přímo v bruselském sídle Evropského parlamentu představen prostřednictvím fotografické výstavy a nové životopisné knihy. Stalo se tak z mého podnětu a důvodem připomenutí odkazu tohoto českého velikána, je letošní 100. výročí založení Jedličkova ústavu v Praze.

Jedličkův ústav neboli "jedličkárna" je znám snad každému Čechovi. O osudech člověka, který tento ústav vybudoval a dal mu své jméno, se toho ale v českém povědomí moc neví. To je nutné napravit a letošní kulaté výročí fungování ústavu je k tomu dobrou příležitostí. Život a dílo Rudolfa Jedličky dosud nebyl zpracován v podobě uceleného životopisu. Tento stav se nyní mění, protože díky Aleši Dvořákovi nyní vychází životopisná kniha s názvem "Rudolf Jedlička - samaritán v bílém plášti". A na základě této knihy byla připravena i fotografická výstava, která je dnes zahajována v Evropském parlamentu.

Životní cesta Rudolfa Jedličky je fascinující. Během relativně krátkého života trvajícího necelých 57 let dokázal to, co málokdo jiný a to nejen u nás, ale v celosvětovém měřítku. Jedlička vystudoval v Praze medicínu a okamžitě po absolutoriu se vrhl do práce a zavádění nejnovějších metod léčby. Fascinoval jej tehdy právě vynalezený Roentgenův přístroj a ten také doktor Jedlička dostal do české praxe. Je příznačné, že jako lékař tuto technologii zkoušel nejdříve sám na sobě. Na což také doplatil tím, že přišel o část prstů a dlaně na jedné ruce. To jej ale vůbec neodradilo.

Rentgenem to u Jedličky začalo, ale zdaleka neskončilo. Již před 1. světovou válkou se stal předsedou Spolku pro léčbu a výchovu mrzáků. který si dal za cíl vybudovat a provozovat ústav pro tělesně postižené děti. Tohoto cíle se Jedličkovi podařilo dosáhnout v roce 1913 a to díky jeho vlastní iniciativě a investování vlastních peněz a získání dalších soukromých investorů. Péče o tělesně postižené děti se v tomto ústavu prováděla podle nejmodernějších metod, kde cílem bylo i tyto lidi dostat do normálního života. Tohoto cíle se podařilo dosahovat a podobné instituce po celém světě začaly Jedličkovy metody používat rovněž.

Kromě toho se ale Jedlička zasloužil ještě o další velkou pražskou instituci a to o vznik a fungování sanatoria v Podolí. Tato stavba je také známá jako Ústav pro matku a dítě a slouží dodnes jako jedna z pražských porodnic. Její budova stojí přímo pod Vyšehradem u řeky Vltavy.  U zrodu této nemocnice stál opět Rudolf Jedlička. Stejně jako v případě Jedličkova ústavu to byla role zakladatelská a opět šlo o soukromou iniciativu a soukromou investici. Jedlička dal dohromady skupinu českých lékařů - kolegů z university. Ti dali dohromady základní kapitál a v bance si půjčili další peníze a špičkové sanatorium, které bylo nejmodernější v celém tehdejším Rakousku-Uhersku. Sanatorium bylo otevřeno v roce 1914 a funguje dodnes.

Když se zamyslíme nad dílem Rudolfa Jedličky, musíme si položit otázku, proč to všechno vlastně dělal. Byla v tom jeho víra nebo lékařské přesvědčení nebo něco jiného? Každopádně však musím poukázat na to, co v dnešní době "welfare state" čím dál více zaniká. A to je osobní iniciativa a osobní investice a osobní podstupování rizika. Jedličkovi nikdo nenařídil, že má dělat to, co dělal. Nikdo mu na to ani nedal žádné granty a nestála za ním ani žádná zdravotní pojišťovna nebo ministerstvo zdravotnictví. On to udělal sám se svými kolegy a za soukromé peníze. To je na jeho zakladatelském díle to nejcennější. Solidarita s lidmi postiženými krutým osudem projevená tímto způsobem je to nejcennější, co může člověk udělat.

Je toho hodně, co profesor Jedlička stihnul vykonat. Právě proto si je třeba tuto mimořádnou osobnost připomenout. Více na www.fajmon.eu

Autor: Hynek Fajmon | úterý 5.11.2013 17:03 | karma článku: 16,15 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

EU je americkým protektorátem a užívá si to!

Poslední události kolem ukrajinské krize ukázaly, že z vojensko-strategického hlediska je EU stále zcela neschopná akce. Na rozdíl od Ruska, které vojenskou sílu má a dokáže ji i efektivně použít, je EU v situaci zcela opačné. EU žádnou skutečnou vojenskou sílu nemá a tím pádem ji nemůže ani nijak použít. Jediný, kdo skutečnou vojenskou sílu má jsou USA a Evropská unie je jejím veřejně nepřiznaným protektorátem. Jak dlouho to takto může trvat? Jak už jsem nedávno napsal: 500 milionů Evropanů se dožaduje vojenské ochrany od 300 milionů Američanů před 150 miliony Rusů. Je to normální? Podle mne nikoliv.

1.4.2014 v 14:25 | Karma: 24,19 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Potravinová soběstačnost aneb vládní útok na peněženky občanů!

V posledních týdnech je "potravinové soběstačnosti" všude plno. Nová vláda slibuje, že ji zajistí a nový ministr zemědělství dnes zahájil tažení za kýženou "soběstačností" kontrolou ministerského a divadelního bufetu, kde s nelibostí konstatoval málo českých a hodně zahraničních potravin. Česká televize této nesmyslné PR akci ještě dělá stafáž viz dnešní televizní zpravodajství. Redaktorka zde ukazovala na mapách kolik vepřového vyváží Česko do Německa a naopak. A velmi se těm číslům podivovala. Nebrala přitom vůbec v úvahu skutečnost, že časy státního vývozního a dovozního monopolu jsou dávno pryč. Česko ani Německo žádné vepřové nevyváží. Vyváží jen konkrétní firmy na základě svobodné dohody s odběratelem. To se ale české vládě zdá se nelíbí a hodlá firmám a zákazníkům diktovat a omezovat jejich svobodu volby. To je nutné odmítnout.

25.2.2014 v 0:42 | Karma: 23,94 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

CSSD a KDU-CSL plánují zdražování elektřiny

Již nyní vysoké ceny elektřiny hodlají českým domácnostem i firmám zvýšit vládní sociální demokraté a lidovci. Politiku zvyšování cen elektřiny hodlají prosazovat až do roku 2030. Domácnosti i firmy zaplatí za elektřinu více protože jak CSSD, tak také KDU-CSL podporují politiku boje s klimatickou změnou. Europoslanci těchto stran tento týden v Evropském parlamentu hlasovali proti návrhu Evropské komise a požadují razantní zvýšení ceny elektřiny. Jen tak se podle nich dá zastavit globální oteplování.

7.2.2014 v 14:53 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

Klimatická sebevražda Evropy

Dnes Evropský parlament odhlasoval poměrem hlasů 341 PRO, 263 PROTI a 26 se zdrželo, rezoluci k návrhu Evropské komise na klimaticko-energetické cíle do roku 2030. Já jsem hlasoval samozřejmě PROTI. Evropský parlament se tak vydal na cestu ke klimatické sebevraždě Evropy. Co to konkrétně znamená? Znamená to, že EU bude usilovat o radikální redukci emisí skleníkových plynů a nárůst energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů energie. Že to bude mít naprosto devastující dopad na evropský průmysl a životní úroveň lidí v Evropě je nyní již naprosto jasné. Že se tímto způsobem se světovým klimatem nepohne ani o milimetr je jasné rovněž. Pojďme se podívat o co konkrétně jde, protože to každý čtenář tohoto blogu bude platit.

5.2.2014 v 18:37 | Karma: 32,22 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Evropa v roce 2050

Nejúspěšnější politik v dnešní Evropě nosí sukni a jmenuje se Angela Merkelová. Té se nedávno podařilo vyrovnat rekord její britské předchůdkyně Margaret Thatcherové tím, že potřetí za sebou vyhrála parlamentní volby. To je samo o sobě mimořádný výkon. Merkelové se zkrátka daří a může s čistým svědomím konstatovat, že její němečtí spoluobčané jí nejen rozumnějí, ale navíc i podporují. A jak to souvisí s budoucností Evropy? Víc než si myslíte.

21.1.2014 v 21:24 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  13:19

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.