Klaus jde po stopách Thatcherové

6. 10. 2013 10:55:15
Václav Klaus vydal novou knihu ve které otevřeně říká to, co si myslí již řadu let, že bychom měli vystoupit z EU. Vydal se tak na cestu, kterou prošla nedávno zemřelá Margaret Thatcherová. Jejich vztah k EU a jejím předchůdcům se nápadně podobá. Oba dva své země dovedli do EU a oba dva na konci své politické kariéry vyzvali k jejímu opuštění. Pokud bude někdy jejich vyzva vyslyšena, tak to bude spíše v Británii. U nás je realizace Klausova apelu v nejbližší době velmi nepravděpodobná. Podívejme se na to trochu blíže.

Thatcherová byla ministryní ve konzervativní vládě, která dojednala vstup Británie do EHS v roce 1973. Když přišla v roce 1974 k moci levicová vláda, vyhlásila k členství v EHS referendum. A Thatcherová v roce 1975 již v čele Komzervativní strany vedla aktivní kampan pro YES - tedy pro setrvání Británie v EHS. Během své následné vlády v letech 1979-1990 dojednala pro Británii tzv. rabat neboli vratku peněz z Bruselu do Londýna, která mimochodem funguje dodnes.

Velmi se angažovala ve prospěch vzniku Společného trhu EU, který se stal realitou v roce 1993. A svým vlivem po odchodu z funkce donutila Majorovu vládu k dojednání trvalé výjimky ze společné měny. Po odchodu z aktivní politiky se její názor na směřování EU vyvíjel směrem k jejímu úplnému odmítnutí, což bylo pregnantně popsáno i v řadě jejích knih. Její postoj v Británii silně rezonuje a má širokou podporu britské veřejnosti. Přímým důsledkem této skutečnosti je Cameronův plán na uskutečnění referenda o vztazích Británie k EU, které se má konat nejpozději v roce 2016.

Vaclav Klaus byl premiérem české vlády, která podala v roce 1996 přihlášku ke členství v EU. V letech 98-02 byl předsedou sněmovny a mohl ovlivňovat vyjednávání podmínek českého členství. V roce 2003 při referendu již hlasoval PROTI, ale národu to neřekl. Teprve o rok později při Špidlovych oslavách vstupu do EU vyrazil Klaus na symbolickou cestu na Blaník. V té době už byl prezidentem, ktery měl značný vliv na veřejné mínění.

Na českych parametrech členství se jeho skepse ale projevila minimálně. Jediným skutečně zásadním parametrem, kterým se odlišujeme od ostatních nových členských států je silná důvěra v domácí měnu a odpor veřejnosti k jejímu nahrazení eurem. Klaus má v této věci značné zásluhy, protože jmenoval eurorealistickou bankovní radu, která se jednak chovala racionálně při správě koruny a také nikdy nespěchala s přijímáním eura. Nyní po pdchodu z funkce prezidenta Klaus analogicky jako Thatcherová, volá po vystoupení z EU.

Thatcherová i Klaus se ve snaze o vystoupení z EU mýlí. Thatcherová méně a Klaus více. Británie by mohla mimo EU existovat a pravděpodobně po nějakém čase i prosperovat. V našem případě by byl odchod z EU hospodářskou i politickou katastrofou, která by měla vážné následky do života české společnosti. Tradiční česká exportní mašina se bez možnosti bezcelní expanze na evropském trhu zkrátka neobejde.

Odchod z EU by znamenal postavení obrovské celní bariéry okolo celého u nás sídlícího byznysu. Důsledkem toho by byl rychlý odchod všech automobilek pryč ze země a odchod i dalších firem na ně navázaných. Stejně by postupovaly všechny firmy, které zde sídlí a exportují do EU. To by mělo fatální následky pro české hospodářství i životní úroveň.

Klaus na to bude namítat, že by se s EU dojednal bezcelní režim. Ten by ovšem musela druhá strana schválit, což by po našem nepřátelském odchodu nejspíš neschválila a pokud ano, tak jen za podmínek, že budeme muset akceptovat evropské právo a ještě platit do evropské kasy peníze za přístup na společný trh dle norského a švýcarského vzoru. Naše vystoupení z EU je tedy v každém případě krok, který by nás poškodil. Je iluzí myslet si, že díky odchodu ušetříme tím, že se zbavíme nějakých nákladů, vyplývajících z evropské legislativy. Ta by pro nás byla z velké části stejně závazná, jako podmínka případného bezcelního režimu s EU. A na již uskutečněné investice v oblasti OZE se vztahuje mezinárodní arbitrážní ochrana. Realizovat nějaké úspory v těchto oblastech je tedy nemožné.

Jediné o čem má nyní skutečně smysl diskutovat je český vztah k euru. To je skutečný problém, který žádá jasné postoje. A tady platí, že potřebujeme udržet korunu co nejdéle. Pro prosperitu Ceska potřebujeme Společný trh EU a českou korunu. Více na www.fajmon.eu

Autor: Hynek Fajmon | neděle 6.10.2013 10:55 | karma článku: 21.23 | přečteno: 1635x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 438 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 196 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2047
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...