Vysoké daně umí i zabíjet!

11. 09. 2012 15:37:55
V posledních dnech jsme svědky jevu, který už jsme už dlouhá desetiletí nezažili. Jedná se o úmrtí několika lidí a těžká postižení dalších způsobená konzumací nekvalitního nelegálního alkoholu. Při této smutné příležitosti je nutné zamyslet se nad tím, zda k tomuto vývoji nenapomohla i politika a legislativa, kterou máme nyní v platnosti. Mám obavu, že napomohla. Jedná se dle mého soudu o kombinaci dvou selhání státu: 1. příliš vysoké zdanění alkoholu, 2. selhání kontroly trhu s alkoholem. Podívejme se na to, co se vlastně stalo a jak se dá takovým případům zabránit.

Selhání trhu kritizují média, veřejnost a konec konců i levicoví politici téměř neustále. O selhání státu se mluví daleko méně. Nyní ale máme před sebou přesně takový případ. A bohužel s následky na životech a zdraví lidí. Pokud se nad tímto případem blíže zamyslíme, tak dojdeme k závěru, že něco takového se asi stát dříve nebo později muselo a náhodou není ani to, že se tomu stalo právě v Moravskoslezském kraji.

Položme si otázku, proč vůbec lidé kupují nelegální alkohol a vystavují se riziku ohrožení zdraví. Jediná racionální odpověď na tuto otázku je ta, že legální alkohol je prostě příliš drahý. Respektive rozdíl mezi cenou legálního a nelegálního alkoholu je obrovský. Tato "úspora" v nákladech řadu lidí láká. Pokud si položíme otázku, proč je legální alkohol tak drahý, tak je jedinou logickou odpovědí to, že je zatížen vysokými daněmi. Nízká cena nelegálního alkoholu nemá žádný jiný důvod než to, že se z něj prostě daně neplatí. Tím se logicky dostáváme k evropské politice, protože spotřební daně na alkohol jsou regulovány evropským právem, kde jsou stanoveny minimální přípustné míry zdanění. Státy v EU jsou tedy k vysoké ceně destilátů evropským právem de facto nuceny.

Mimo EU takové zdanění alkoholu až na výjimky neexistuje a proto jsme u hranic EU se světem mimoEU svědky fenoménu pašování. Nejbližší takovou pašeráckou hranicí je pro nás hranice Slovenska s Ukrajinou a Polska s Běloruskem. Právě zde vidíme až 4 násobný rozdíl mezi cenou destilátů uvnitř EU a mimo EU. Takový rozdíl je samozřejmě zdrojem velkých zisků pašeráků. Na Slovensku došla jejich "podnikavost" až tak daleko, že tam vyhloubili několik set metrů dlouhý tunel o průměru cca 1 metr, kterým jezdil vláček s kontrabandem. Denně tak prý dokázali přes hranici převést náklad alkoholu do několika kamionů. Ostatně záběry ze zátahu slovenských celníků na tento tunel jsou ještě v živé paměti televizních diváků.

Když říkám, že není náhodou, že se případy otravy nelegálním alkoholem objevily právě v Moravskoslezském kraji, tak mám na mysli fakt. že právě tento kraj je nejblíže k této pašerácké hranici a také sousedí s Polskem, které má nižší daně na alkohol a dlouhou tradici nelegálního pálení. Do not těmto "obchodníkům" hraje i to, že tento kraj patří příjmově v rámci ČR k těm chudším. Zákazníci na levný alkohol se tady zkrátka najdou rychle.

Selháním státu je ale i špatná kontrolní činnost hygieny, potravinářské inspekce, obchodní inspekce a celníků a konec konců i radnic. Všechny tyto orgány placené z daní s úkolem chránit zdraví a životy a finanční zájmy občanů a republiky mají dnes máslo na hlavě. Zamyslet by se měli i páni starostové a primátoři, zda náhodou neudělali chybu, když pronajali městské pozemky k provozování "stánků s alkoholem". Opravdu jsou takové "provozovny" v jejich městech potřeba??? Myslím si, že nikoliv.

Kombinace chudoby, vysokých daní na alkohol a nedostatečného dohledu kontrolních orgánů je pravou příčinou smrti těch několika lidí. Doufejme, že si to všichni uvědomí a ujmou se nápravy. Jako vhodný nástroj se mi jeví zavedení licencí pro obchodníky s alkoholem, což je praxe, kterou používá celá řada evropských států. Regulace podnikání v tomto odvětví by měla být rozhodně daleko přísnější než dosud. Může totiž jít i o život.

Autor: Hynek Fajmon | úterý 11.9.2012 15:37 | karma článku: 28.68 | přečteno: 2472x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 79 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 220 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 134 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 345 | Diskuse
Počet článků 196 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2047
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...