Lisabonská smlouva nefunguje!

10. 03. 2010 14:59:55
Přívrženci Evropské ústavy a poté Lisabonské smlouvy (LS) nás několik let přesvědčovali, že přijetí těchto dokumentů je pro Evropskou unii naprosto nezbytné. Říkali, že Evropská unie díky Lisabonské smlouvě "posílí své postavení ve světě" a "odpoví na hospodářské a sociální výzvy 21. století". Smlouva vstoupila v platnost na konci minulého roku a nyní máme po zhruba 3 měsících příležitost podívat se na to, zda se tyto sliby skutečně naplnily nebo alespoň začínají naplňovat. Zatím vše nasvědčuje tomu, že Lisabonská smlouva nefunguje.

Nejprve se podívejme na argument, že LS "posílí postavení EU ve světě". Došlo k něčemu takovému? Vůbec ne. Naopak. Postavení EU ve světě se ve skutečnosti zhoršuje. Ano, máme nyní evropského prezidenta a evropskou ministryni zahraničí, ale jejich vliv na dění ve světě i uvnitř samotné EU je minimální. Evropského prezidenta naprostá většina lidí z EU vůbec nezná a ministryni zahraničí také ne.

To by ještě nebylo to nejhorší. Co je ale varující, je skutečnost, že EU již její partneři neberou téměř vůbec vážně. Viděli jsme to především na klimatickém summitu OSN v Kodani. Evropská unie sem přijela s absurdními návrhy na celoplanetární klimatické závazky, které ostatní svět naštěstí nepřijal. Závěrečnou relativně rozumnou dohodu sepsal americký prezident společně s čínskou delegací. Evropská pozice se navíc během jednání úplně rozpadla a nakonec si Francie, Británie a Německo hráli svoji vlastní politiku. Kam se tedy v Kodani podělo to "posílené postavení EU"?

EU rovněž postihla nepříjemnost ve vztazích s USA. Americký prezident Obama před několika týdny oznámil, že na tradiční letní summit EU-USA letos vůbec nepřijede. Do Evropy se vydá až na podzim na summit NATO do Lisabonu. Tato zpráva ukazuje, že evropskounijní tlachy prezidenta Obamu vůbec nezajímají. Jediné co jej v Evropě zajímá, je to, kolik vojáků evropské státy pošlou do Afghánistánu. Kde je tedy slibované "posílení postavení EU ve světě"?

Výstižně to vyjádřil nedávno americký týdeník TIME, který na titulní stránce zveřejnil mapu světa, kde úplně chybí Evropa a ptá se: "Jakou roli vlastně Evropa dnes hraje?" Bohužel je nutné říci, že tragikomickou. EU přichází s nesmyslnými iniciativami typu "boje s klimatickými změnami", které žádný normální člověk nemůže podporovat. A naopak soustavně neplní své skutečné povinnosti v Afghánistánu a jinde, kde se bojuje se skutečným nebezpečím terorismu.

Kromě "posílení postavení EU ve světě" se slibovalo rovněž "čelení výzvám 21. století". Zde máme opět pěkný aktuální příklad toho, jak to funguje v praxi. Německá kancléřka před několika dny oznámila, že Lisabonská smlouva neposkytuje právní základ k tomu, aby eurozóna mohla společně čelit hospodářské krizi. Dokonce oznámila, že začne připravovat novou smlouvu, která by dala vzniknout Evropskému měnovému fondu. Tento příklad hezky ukazuje, že Lisabonská smlouva je zcela nefunkční dokument, který ani jejím autorům neumožňuje dělat to, co by si přáli a to pouhé tři měsíce poté, co byl schválen.

Je zřejmé, že Lisabonská smlouva byla zcela chybným projektem od samého počátku. Evropské státy mohou posílit své postavení ve světě pouze tím, že budou dělat rozumnou politiku a to jak na evropské, tak především na národní úrovni. Stejně tak mohou evropské státy "čelit výzvám" pouze tím, že budou rozumně hospodařit s veřejnými rozpočty a přestanou při životě udržovat prostřednictvím gigantických veřejných dluhů tzv. evropský sociální model.

Autor: Hynek Fajmon | středa 10.3.2010 14:59 | karma článku: 28.22 | přečteno: 1340x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 620 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 196 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2047
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...