Proč prezident Obama zlobí EU?

5. 02. 2010 14:26:02
Ještě před několika měsíci byl nový americký prezident Obama líčen v evropských médiích jako "naděje celého lidstva". Roli padoucha naopak hrál v evropském levicovém, protiválečném a zeleném mainstreamu jeho předchůdce Bush. Nyní se situace začíná měnit. Obama před několika dny oznámil, že na summit EU-USA do Madridu nepřijede. S předsedou Evropské komise Barrosem se při jeho nedávné návštěvě ve Washingtonu nesešel při obědě, což je běžná diplomatická praxe. Barroso po návratu do Bruselu řekl novinářům, že: "Takto s námi nejednal ani Bush." Zkrátka EU začíná docházet, že americký prezident má svou vlastní agendu a své vlastní priority a ty nejsou ani zdaleka totožné s tím, co si myslí EU.

Podívejme se na to, v čem se EU a USA rozcházejí a proč.

1. Hlavním problémem Bushovy vlády v zahraniční politice byla válka s terorismem vedená postupně v několika státech v Asii a Africe s cílem vymýtit radikální islamisty a jimi organizované teroristické hrozby. Evropané v tomto směru USA poskytovaly určitou omezenou podporu. Pomoc byla převážně v podobě vojenské účasti v Iráku a v Afghánistánu. Tuto pomoc ale poskytovaly pouze ty evropské státy, které jsou proamerické jako Británie nebo Polsko nebo i ČR. Ostatní se postupně stahovaly jako například Španělsko nebo pomoc úplně odmítaly jako Rakousko. Obama slíbil před volbami, že válku co nejdříve ukončí, což se setkalo s jásotem pacifistických levičáků v Evropě. Nyní ale Obama vidí, že to není tak jednoduché, a vojenskou misi v Afghánistánu naopak posiluje a žádá Evropany, aby přispěli dalšími vojáky. Téměř všichni levičáci v Evropě to svorně odmítají (Paroubek není výjimkou).

2. EU na rozdíl od USA nevidí takový problém ve válce s terorismem, jako v globálním oteplování a s tím spojenou zelenou agendou. Místo ochrany před teroristy hodlá EU ochránit celou planetu před "globálním oteplením". Bushe EU nenáviděla mimo jiné z toho důvodu, že v USA odmítl prosadit Kjótský protokol a odmítal i další mesianistické plány EU na další "boj s klimatem". Obama se proto stal pro EU jakousi nadějí, že se USA k boji s "klimatickou změnou" připojí. Zatím to ale vypadá tak, že k tomu nedojde. USA na Kodaňském summitu OSN společně s Čínou globální dohodu o klimatu efektivně zablokovaly. EU se tak opět ocitla v situaci "kůlu v plotě", který sám velmi nákladně bojuje s emisemi, které v globálním měřítku stejně neovlivní. A Obama již dal najevo, že americký klimatický balíček nejspíše uloží k ledu úplně.

3. Největším aktuálním problémem ve vztazích EU a USA je reakce na finanční a ekonomickou krizi. Ta jak známo vypukla v USA, ale rychle se přelila i do EU a stále je s námi. Obama má tendenci řešit situaci zvyšováním daní, zvětšováním regulace a zvyšováním veřejných výdajů, což je program, který se EU instinktivně velmi líbí. Na druhou stranu je ale pro EU velkým zklamáním, že Obama postupuje zcela samostatně a EU staví před hotovou věc stejně nebo ještě více než to činil Bush. Viděli jsme to ostatně jak na výběrovém poskytování masivních dotací bankám, tak také na nynějších návrzích na nucené dělení bank.

Cesty EU a USA se tedy v mnoha směrech rozcházejí. Obamovi se není co divit, že na summit EU-USA přijet nechce. Tyto summity totiž v podstatě nic konkrétního nepřináší. Je to čistá ztráta času. Pro občany je to nakonec také dobrá zpráva. Pokud se EU a USA nedohodnou na "boji s klimatem", ušetříme si spoustu miliard, které zelení šílenci hodlají zbytečně vybrat v podobě "uhlíkových daní".

Autor: Hynek Fajmon | pátek 5.2.2010 14:26 | karma článku: 25.93 | přečteno: 1837x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 14.30 | Přečteno: 136 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 14.27 | Přečteno: 349 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 373 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 196 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2047
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...