Margaret Thatcherová a naše svoboda

17. 11. 2009 21:32:29
Včera jsem na tomto blogu psal o muži, který se dle mého soudu zasloužil nejvíce o svobodu a demokracii v zemích střední a východní Evropy. Byl to Ronald Reagan. Dnes bych rád napsal o ženě, která mu stála věrně po boku a její zásluhy jsou stejně velké. Tou ženou byla britská premiérka Margaret Thatcherová. Je velmi smutné, že stejně jako o Reaganovi, tak ani o Thatcherové se v těchto dnech mluví minimálně. I to dokazuje, že jsme se za posledních 20 let od jejich myšlenek vzdálili více než je zdrávo.

Margaret Thatcherová byla britskou premiérkou v letech 1979-1990. Do úřadu nastupovala v době, kdy byl Sovětský svaz na vrcholu sil a disponoval obrovskou vojenskou převahou nad Západem téměř ve všech kategoriích zbraní. Naopak Británie prožívala bolestný hospodářský úpadek způsobený šílenou politikou místních sociálních demokratů (labouristů), kteří ruku v ruce s místními odborovými bafuňáři zničili pod praporem boje za "sociální spravedlnost" téměř celý britský průmysl. Ti z čtenářů, kteří pamatují rok 1979 mi jistě dají za pravdu, že komunismus byl ještě v plné síle a kapitalismus zrovna prožíval druhou ropnou krizi.

Když Thatcherová v roce 1990 odcházela ze svého úřadu, vypadala Evropa i svět úplně jinak. Sovětský komunismus se ve střední a východní Evropě zhroutil a krátce nato se rozpadl i samotný SSSR. Během zhruba 11 let vlády Margaret Thatcherové se tak změnila Evropa i celý svět. A její politika k tomu velmi napomohla.

Jakými kroky k tomu přispěla? Myslím, že to byla její podpora Ronaldu Reaganovi v boji proti komunismu. Británie stála pod jejím vedením po boku Reagana ve všech důležitých věcech týkajících se Sovětského svazu i jeho satelitů. Neváhala ani minutu s rozmístěním amerických jaderných raket Pershing II na britském území a dala povolení k americkým náletům na Libyi a k mnoha dalším vojenským i nevojenským aktivitám proti komunismu. Byla ale také prvním západním politikem, který jednal s Michailem Gorbačovem. Řekla o něm tehdy, že s ním se "bude moci udělat byznys". A měla pravdu. Reagan se Gorbačovem dohodl tak dobře, že Západ nemusel vystřelit ani kulku a komunismus padl. To byl skvělý výsledek.

Thatcherová byla ale klíčovou postavou také v úsilí o rehabilitaci trhu jako hlavního nástroje pro organizaci svobodného hospodářství. Zahájila jeden z prvních rozsáhlých privatizačních programů v západním světě. Ten se ukázal jako nesmírně úspěšný. Míra angažovanosti státu v britském hospodářství se začala po 40 letech poprvé snižovat a hospodářství na to reagovalo prudkým růstem. Britská privatizace se ukázala být životaschopným programem a vzorem pro privatizaci státního majetku nejen u nás, ale ve všech státech, které prošly znárodňovacím šílenstvím komunismu. Thatcherová v praxi prokázala, že není politické svobody bez hospodářské svobody. Podpořila soukromou iniciativu a tradiční obchodní ctnosti a zrušila zbytečné regulace v mnoha odvětvích britského hospodářství. Díky tomu se z upadající Británie stala opět prosperující zemí a vzorem pro mnoho následovníků.

Konečně třetí důležitou zásluhou Thatcherové byl její neúnavný boj se socialismem a odborovými bafuňáři. Thatcherová se tvrdě utkala s odborovými radikály jako byl komunista Arthur Scargill a mnozí další, kteří hodlali Británii "ustávkovat" k smrti. Tito lidé si mysleli, že prosperita vzniká stávkovým vyděračstvím na úkor zaměstnavatelů a daňových poplatníků. Thatcherová s nimi rázně zametla a omezila jejich privilegia. V Británii se díky tomu přestalo stávkovat a více se začalo hospodařit a vydělávat.

Thatcherová odmítala Delorsovu představu o federalizaci Evropských společenství. Tvrdila, že Evropu netvoří pouze ES, ale také země za železnou oponou. Byla velkou přítelkyní Polska, Československa i Maďarska a velmi usilovala o to, aby se mohly rychle integrovat do NATO i do dnešní EU. Proto i jí v mnohém vděčíme za naši dnešní svobodu.

Autor: Hynek Fajmon | úterý 17.11.2009 21:32 | karma článku: 24.46 | přečteno: 1827x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 294 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 196 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2047
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...