Ronald Reagan a naše svoboda

16. 11. 2009 20:27:19
V posledních dnech se na nás ze všech stran valí oslavy pádu berlínské zdi a konce komunismu ve střední a východní Evropě. Skoro všichni levičáci se při této příležitosti spojili, aby toto výročí ukradli pro sebe a popřeli zásluhy lidí, kteří se o pád komunismu skutečně a nezpochybnitelně zasloužili. Považujete toto moje tvrzení za přehnané? Já nikoliv. Důkazem je to, že se zcela mlčí o Ronaldu Reaganovi. Bez jeho politiky by komunismus jen tak nepadl. Reagan se ale dnešním levičákům a evropeistům nehodí do krámu a tak o něm zkrátka mlčí. O to více bychom na něj v těchto dnech měli vzpomenout.

Nic na světě se neděje samo od sebe. Za událostmi vždy stojí konkrétní lidé a jejich činy. To bychom měli mít vždy na paměti. To, že se komunismus ve střední a východní Evropě v letech 1989-1991 úplně zhroutil tedy nebyla náhoda. Byl to výsledek vnějších a vnitřních podmínek, které připravili konkrétní lidé. Mezi těmi, kteří byli vně komunismu a významně se podíleli na jeho pádu byl podle mého soudu úplně na první místě americký prezident Ronald Reagan.

Reagan byl prezidentem USA v letech 1981-1989. Jeho nástupcem se stal jeho viceprezident George Bush. Reagan tedy přímý pád komunismu v zemích střední a východní Evropy ve funkci nezažil, přesto se zásadní měrou podílel na tom, že padla berlínská zeď i celá železná opona.

Reagan byl prvním americkým prezidentem, který si natvrdo myslel, že komunismus je zlo a neváhal to dát kdykoliv veřejně najevo. Jeho známý výrok o tom, že "Sovětský svaz je říše zla" způsobil v řadách komunistů a jejich intelektuálních obhájců poprask. To si nikdo předtím nedovolil. Komunismu totiž před Reaganem veřejně tleskaly tisíce intelektuálů a umělců počínaje Pablem Picassem až po Oskara Niemayera. Řada z nich včetně obou jmenovaných byla dokonce členy komunistického hnutí.

Komunismus byl zkrátka až do 70. let "světlou budoucností lidstva" a to nejen na Východě, ale také pro mnoho důležitých lidí na Západě. Reagan s tímto levicovým poblouzněním komunismem rázně skoncoval. Právě on a také Margaret Thatcherová mají největší podíl na tom, že v očích světové veřejnosti byla rehabilitována idea svobody jako hlavního politického ideálu, demokracie jako způsobu vlády a trhu jako nástroje pro organizaci svobodného hospodářského života.

Reagan neváhal použít klacek na komunistické pučisty na Grenadě i na libyjského diktátora Kaddáfího. Neváhal veřejně vyzvat Gorbačova, aby strhnul berlínskou zeď a neváhal označit "SSSR za říši zla". Neváhal ani na minutu s rozmístěním raket Pershing II v západní Evropě v době, kdy měla Varšavská smlouva vojenskou převahu a ustál řev levičáckého "mírového hnutí", které z něj dělalo světového zločince. Neváhal ani se zahájením programu Strategické obranné iniciativy (SDI), která SSSR de facto donutila k jadernému odzbrojení.

Reagan podporoval polskou Solidaritu a všechny svobodomyslné lidi v zemích, kde vládl komunismus. Není náhodou, že byl pro komunisty na celém světě největším padouchem. Ronald Reagan byl jak známo velký vtipálek. Když na něj byl spáchán atentát dotazoval se lékaře v nemocnici, kde byl ošetřován, zda je taky republikán, jako on. Nakonec všechno přestál a dožil se velkého vítězství. Komunismus padl a svoboda, tržní hospodářství a demokracie se rozšířily po roce 1989 do dosud největšího počtu států světa.

Ronald Reagan už není mezi námi. Dnes stoprocentně sedí v nebi, dívá se na nás a vypráví vtipy. Češi, Poláci, Slováci, Maďaři, Litevci, Lotyši, Estonci, Rumuni, Bulhaři a další národy na něj mohou vzpomínat s úctou. Díky Ronalde.

Autor: Hynek Fajmon | pondělí 16.11.2009 20:27 | karma článku: 42.64 | přečteno: 5382x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.06 | Přečteno: 759 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.68 | Přečteno: 2837 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse
Počet článků 196 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2047
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...